Banner_Needse_Beelden

Restauratie "Christus op de Koude Steen" en sacramentshuisje (2013)

rest1

In augustus 2013 zijn het beeld Christus op de Koude Steen en het Sacra­ments­huisje vervoerd naar restau­rateur Adriaan van Rossem in Nijmegen. Voor een beeldverslag kijk naar de film in het kader rechts Transport Beelden. Van Rossem heeft in een tijdsbestek van een jaar beide beelden gerestaureerd. De leden van de stichting zijn enkele keren op bezoek geweest in Nijmegen om de wijze van restaureren te kunnen volgen. Van Rossem heeft gedurende het restauratieproces af en toe advies gevraagd o.a. aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en collega-restaurateurs.

In een interview liet restaurateur Adriaan van Rossem al optekenen dat "de historische waarde groter is dan verwacht. Het zijn absolute topstukken!"

 

rest2

Van Rossem is uiteindelijk van het originele plan niet afgeweken. De stichtingsleden vonden het resultaat geslaagd. De beelden zijn teruggebracht in een staat om nog lang als Needs historisch erfgoed te kunnen behouden.

De gemeente Berkelland heeft het interieur van de toren in 2015 opgeknapt (vochtbestrijding, elektra aanbrengen, elektrisch buiten slot).

rest3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Restauratie Piëta (2014 - 2015)

Medio 2014 had de stichting voldoende middelen ingezameld om de Piëta te kunnen laten restaureren. Maandag 3 november 2014 was het zover! De stichtingsleden en de ondernemers hadden inmiddels enige ervaring opgedaan. Echter het was weer een hele klus de Piëta transport-gereed en ingepakt te krijgen. Het beeld verkeert in een deplorabele staat en het kostte het nodige vakmanschap het beeld een stabiele basis te geven zodat het vervoerd kon worden. We mochten wederom rekenen op de hulp van hierna genoemde ondernemers. Voor een uitgebreid verslag zie het krantenartikel uit Tubantia

De duur van de restauratie werd geschat op 10 maanden; dit is ook binnen dit tijdsbestek gelukt.

 

 

resthef

Het voorwerk voor het transport-gereedmaken werd verzorgd door Machinefabriek Diepenmaat uit Neede, zij maakten het RVS-frame.

Vervolgens zorgde Meilink Industriële Verpakkingen Borculo voor de bekisting en Elite Salades uit Neede nam het transport voor haar rekening. De stichting is deze ondernemers bijzonder erkentelijk voor hun hulp. Daarnaast leverden meerdere ondernemers hand-en spandiensten.


Tussenstand renovatie (juli 2015)

bezoek restaurateur op 7 juli 2015 Eind januari 2015 is restaurateur Adriaan van Rossem gestart met het scheiden van alle losse onderdelen. Elk onderdeel is op verantwoorde wijze schoongemaakt, minitieus omschreven, en is door hem op de foto gezet. Op zijn eigen site kun die stappen goed zien.

Op 7 juli zijn drie bestuursleden bij de restaurateur op bezoek geweest (zie foto). De helft van het RVS-frame is daarbij te zien, doordat meer dan 100 onderdelen reeds verwijderd zijn. Omdat het beeld zoutschade heeft opgelopen, wordt het hiertegen behandeld. Nadat dit alles gedaan was, werden de losse onderdelen met zogenaamde doken (=pennen) weer vastgezet. Scheuren werden bijgewerkt en en alle werkzaamheden zijn gedocumenteerd. Hiervan is een uitgebreid rapport verschenen met de wijze van restaureren, geïllustreerd met foto's.

Afronding restauratie

Eind 2015 kon de Piëta naar Neede worden vervoerd. De gemeente Berkelland was op dat moment klaar met het renoveren van de kerktoren aan de binnenzijde. Hierna volgde het plaatsen van de nieuwe sokkels, het stellen van alle beelden hierop, waarna de sokkels werden bekleed met natuursteen. Vóór de beelden werd een glaswand geplaatst. Na het aanleggen van de elektra, ten behoeve van de verlichting konden de beelden weer voor het eerst in volle glorie worden aanschouwd.

Onthulling

Agenda Op zaterdag 19 maart 2016 zijn de beelden officieel onthuld. Zie verder hiervoor kopje "Activiteiten"